Ben je van plan om airco te laten installeren in je woning of bedrijf? Dan moet je met heel wat factoren rekening houden en zeker niet over één nacht ijs gaan voor je beslist om een offerte te tekenen voor die of die installatie. Bovendien ben je in sommige gevallen ook verplicht om een airco keuring te laten plaatsvinden, en is periodiek onderhoud vaak ook nodig.
De juiste dimensionering berekenen voor je airco-installatie
Voor je een airco gaat aanschaffen is het belangrijk om te weten welk vermogen je nodig zal hebben om het volume van de woning te gaan koelen. Daarom moet je gaan inschatten wat de zogenaamde koellast is van de ruimtes waar je verkoeling wenst. Dat is een vrij complexe berekening waarbij je met heel wat factoren rekening moet houden, waaronder het aantal mensen dat zich gemiddeld in de ruimte bevindt, de functie van de te koelen ruimte, de hoeveelheid elektrische apparaten die er staan, de oppervlakte, de warmtefactor en nog een aantal andere zaken.
Een aantal van die dingen kan je natuurlijk zelf wel snel inschatten, maar de warmtefactor en de inhoud van de ruimte zijn niet zo makkelijk en daar heeft een specialist in airco toch een beter zicht op bij het dimensioneren van airco.
Maakt dat ding eigenlijk niet te veel geluid?
De vroegere generatie airco toestellen had een belangrijk nadeel. Ze deden hun werk wel, maar ze maakten best wel wat lawaai. Daarom vrezen veel mensen vandaag nog voor het geluid wanneer ze een airco willen aanschaffen. Er zijn echter vandaag heel stille airco’s op de markt die je zelfs perfect in je slaapkamer kan gaan integreren zonder aan nachtrust in te moeten boeten.
Een airco zal nooit volledig stil zijn, maar de nieuwste toestellen halen decibelniveaus onder de 20 decibel. Om maar te zeggen dat twee mensen die een normaal gesprek met elkaar voelen al over de 60 decibel kunnen gaan. De ijskast in je keuken maakt ongeveer 40 decibel geluid, dus dan is een airco nog een pak stiller.
Niet alleen koelen met airco
Een andere misvatting over airco is dat je die alleen maar kan gebruiken om mee te koelen. Je kan de functie in de winter ook omkeren en je airco gebruiken als extra verwarming. Zo kan je in geen tijd een ruimte dus ook verwarmen wanneer dat nodig is. Soms kan dat zelfs efficiënter zijn dan met je gewone verwarming via radiatoren.