Gashaard toen en nu

Gashaard toen en nu

In Nederland hebben we een haat-liefde verhouding met de haard en met de gashaard in het bijzonder. In de jaren vijftig leek niets het succes van de haard op aardgas nog in de weg te staan. Na de ontdekking van onze eigen gasvoorraden in Groningen kwam heel Nederland in de ban van het aardgas. Het was betaalbaar en betrouwbaar en leek de brandstof voor de toekomst te gaan worden. In korte tijd werd er een gasnetwerk uitgerold en kon vrijwel iedereen gebruik maken van de nieuwe ontdekking gedaan in eigen bodem. Het enthousiasme over deze nieuwe brandstof was groot en diverse Nederlandse ondernemers grepen de kansen die uit het gasnetwerk voortkwamen. Als pioniers in de gaswereld werd dit de bloeitijd van gerenommeerde namen zoals Dru en Faber. In de wereld van de gashaarden spelen Nederlandse bedrijven nog steeds een prominente rol.

Maar, tijden zijn verandert! Aardgas bleek niet zo schoon als altijd werd verwacht. Langzaam begrijpen we steeds meer de impact van onze handelingen. We hebben steeds meer kennis en hebben steeds meer geleerd over het verbrandingsproces en de factoren die daarbij van invloed zijn. Zoals alle fossiele brandstoffen is ook aardgas ontstaan uit resten van lang gestorven dieren en planten. In aardgas zit CO2 opgesloten, ook wel koolstofdioxide genoemd. Dit broeikasgas wordt opgenomen tijdens het leven van planten en bomen en komt weer vrij op het moment dat de resten vergaan of verbrandt worden. Eenmaal in de atmosfeer zorgt CO2 ervoor dat infraroodwarmte onze aarde niet meer kan verlaten. Om de klimaatverandering een halt toe te roepen is het van groot belang dat we zuiniger omspringen met onze natuurlijke brandstoffen. Alleen dan houden we uiteindelijk onze voeten droog en de temperatuur behaaglijk.

Gasvuur toen en gasvuur nu.

Traditioneel was de gashaard een gebruiksvoorwerp voor dagelijks gebruik. Zijn efficiënte blauwe vlam was er voor de verwarming en voor het bereiden van ons eten en drinken. Langzaam zagen we de rol van de gashaard verschuiven van dagelijks gebruiksvoorwerp naar sfeerbepalend interieurstuk. Warmte lijkt steeds minder belangrijk te zijn geworden, we zoeken nu vooral sfeer en uitstraling.

Gashaardfabrikanten hebben de markt altijd goed aangevoeld en geanticipeerd indien nodig. De overgang van pure verwarmingsbron naar sfeervol designelement is geleidelijk gegaan maar heeft wel doorgezet. In onze goed geïsoleerde woningen is de gashaard steeds vaker een sfeervolle bijverwarming, een alternatief naast de andere verwarmingsbronnen. De warmtebehoefte is veranderd in een behoefte aan sfeer en gezelligheid.

In de laatste generatie gashaarden zien we deze trend duidelijk weer. Het vuurbeeld is enorm belangrijk geworden. De redenen waarom haardliefhebbers een gashaard kopen is in de loop der tijd veranderd. De consument van nu zoekt de voordelen van een moderne gashaard, gecombineerd met de authentieke sfeer die we nu vooral kennen van de houtkachel. Mooie, levendige en onvoorspelbare vlammen moeten het zijn. Levensechte houtsets en een subtiel nagloeiend gloeibed, dat is wat de consument zoekt in een moderne gashaard. Gashaardfabrikanten kijken nu met een heel andere blik naar gashaarden. De vlammen moeten aantrekkelijk ogen en verschijnen in een onvoorspelbare volgorde. Het vuurbeeld moet de suggestie geven van echt vuur. Zo veel mogelijk vlammen in een zo echt mogelijke decor met zo min mogelijk warmteontwikkeling. Dat is het verhaal achter de laatste generatie gashaarden en gaskachels.

De overgang van verwarmingsbron naar sfeerelement is langzaam verlopen maar heeft voor enorme veranderingen gezorgd. Veranderingen die een positief effect hebben op meerdere vlakken. Nu de aandacht is verschoven van efficiënte verwarmingsbron naar sfeerbepalend designelement is automatisch het verbruik ook gedaald. Moderne haarden zijn zuinig en behalen een rendement van soms wel 90%. Dit betekend dat 90% van alle opgewekte warmte daadwerkelijk wordt gebruikt om de omliggende ruimte te verwarmen. Dat is een efficiency die lange tijd voor onmogelijk werd gehouden. Indrukkende rendementspercentages. Vooral wanneer we beseffen dat de ouderwetse open haard een rendement behaalde van maximaal 10% tot 20%! Nooit eerder haalde een haard zoveel warmte uit zo weinig brandstof als de nieuwste modellen gashaard. Zuinig, milieuvriendelijker en met een aansprekend en aantrekkelijk vuurzicht. De gashaard is zich blijven veranderen!

Is uw beeld van de gashaard ondertussen ook niet meer up-to-date? Breng dan eens een bezoek aan de Haardenexpert! Het assortiment gashaarden van Haardenexpert is enorm. Van enorme haarden die direct alle aandacht op zich weten te vestigen tot kleinere en goedkope gashaarden. U zult verrast zijn door het enorme assortiment en door het niveau van de nieuwste generatie gashaarden. Gun de gashaard een nieuwe blik en laat u verrassen door de authentieke sfeerbeleving die u misschien alleen van een houtkachel zou verwachten. Voor elke situatie en elke woonstijl is er wel een passende gashaard te vinden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *