Veiligheid speelt een zeer grote rol in de bouw. Daarom is het ontzettend belangrijk dat alle veiligheidsmaatregelen in acht worden genomen. Bij de bouw van nieuwbouwwoningen is er bijvoorbeeld altijd een eindverantwoordelijke die tevens van een HVK opleiding heeft genoten. HVK staat voor Hogere Veiligheidskunde. Deze opleiding kan enkel gevolgd worden als men over een HBO denkniveau beschikt. De eindverantwoordelijke is verantwoordelijk voor het uitvoeren van risico-inventarisatie en evaluatie tijdens een nieuwbouwproject. Kortom: deze vakman zorgt ervoor dat de veiligheid op de bouw wordt gewaarborgd. Maar welke regels helpen hem hier bij? En waar kan je zelf op letten als je naast een nieuwbouwproject woont of als het om jouw eigen woning gaat die hier gebouwd gaat worden? Dat lees je in dit artikel.
De overheersende rol van de gemeente
Zodra een nieuwbouwproject wordt gestart is hier eerst toestemming van de gemeente voor nodig. De gemeente zal er bovendien op toezien dat alle veiligheidsregels worden nageleefd. Van de aannemer wordt gevraagd of zij met een bouwveiligheidsplan komen. Dit doen zij meestal in overleg met iemand die Hogere Veiligheidskunde heeft gestudeerd. Als je merkt dat deze regels niet worden nageleefd, kan je de gemeente hierop aanspreken. Zij kunnen in het ergste geval zelfs besluiten om de bouw stil te leggen. Zeker als de veiligheid van de omwonenden in gevaar kan komen.
Maar wat betekent dit voor jou als jij de trotse eigenaar van één van de nieuwbouwwoningen wordt? Allereerst is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de veiligheidsregels. Deze kan je nalezen in het bestemmingsplan. Bovendien worden ze ook in het bijbehorende contract beschreven. Zo weet je precies waar je aan toe bent. Als de gemeente besluit om de bouw stil te leggen, zal je hier als eigenaar direct van op de hoogte worden gesteld. De bouwwerkzaamheden worden weer opgepakt als aan alle regels wordt voldaan.
Hinder voor de omwonenden
Tijdens een grootschalig bouwproject zal er altijd enig hinder voor de omwonenden ontstaan. De gemeente ziet er wel op toe dat dit hinder tot het minimum beperkt wordt. Zo wordt de plek van een bouwkeet altijd heel zorgvuldig gekozen en zal er altijd een oplossing voor het woonverkeer geregeld worden. Daarnaast mogen bouwwerkzaamheden enkel tussen bepaalde tijdstippen worden uitgevoerd, zodat gezinnen met jonge kinderen minder last ervaren. Bedenk wel dat het bouwproject ook invloed heeft op de parkeergelegenheid in de nabije omgeving. De gemeente komt vaak met een passende oplossing, maar de overlast kan nooit helemaal voorkomen worden.
De gemeente zal in samenspraak met de aannemer met richtlijnen komen. Hier dienen de bouwvakkers zich ook aan te houden. Als jij als omwonende merkt dat deze regels niet worden nageleefd, kan je ervoor kiezen om de gemeente te contacteren. Zij zullen dan kijken wat er mogelijk is en of de aannemer een sanctie opgelegd dient te worden. Bedenk wel dat in niet op alle verzoeken ingegaan kan worden. Bouwprojecten zullen nu eenmaal wat overlast veroorzaken, al kan dit uiteraard wel tot het minimum beperkt worden.