Houtkachel

Houtkachels

Houtkachels zorgen voor zoveel meer dan warmte alleen. De wispelturige vlammen die langzaam een houtblok verteren blijven een boeiend schouwspel en ook de typische geur en het knisperende geluid van brandend hout zorgen voor de meest authentieke haardbeleving. Niet vreemd dus dat er voor veel haardliefhebbers maar 1 echte haard is, en dat is de houthaard. Maar is de houthaard nog wel van deze tijd? En past houtstoken nog wel bij de verantwoorde leefstijl van vandaag de dag?

De laatste decennia is de houtkachel meer en meer onder vuur komen te liggen. Bij de verbranding van fossiele brandstoffen zoals hout en aardgas komt nu eenmaal CO2 gas vrij, het broeikasgas dat in grote mate verantwoordelijk is voor de opwarming van onze aarde. De CO2 gassen vormen een soort mantel om de aarde waardoor warmte onze atmosfeer niet meer kan verlaten. Het is dus van groot belang om de hoeveelheid brandhout tot het minimale te beperken. Maar betekent dit nu het einde van de traditionele houtkachel zoals we die al honderden jaren gebruiken?

Allereerst moeten we wat dieper ingaan op het CO2 gas dat vrijkomt op het moment dat het hout in onze haard verbrand. Dit CO2 gas is opgenomen door het hout toen de boom nog leefde. Tijdens zijn leven nam de boom grote hoeveelheden CO2 op die deel zijn opgeslagen in het hout. Er zit dus een relatief korte periode tussen het moment dat de CO2 werd opgenomen en het moment dat deze weer wordt vrijgegeven. Vanwege deze korte tijdspanne wordt hout ook wel tot de hernieuwbare brandstoffen gerekend. Over het algemeen worden deze hernieuwbare brandstoffen als minder schadelijk gezien. Ze zijn immers deze eeuw opgenomen en weer vrijgegeven, waardoor de gemiddelde hoeveelheid CO2 gas in onze atmosfeer nauwelijks veranderd.

Dit ligt heel anders bij fossiele brandstoffen zoals aardgas. De CO2 die vrijkomt wanneer we aardgas verbranden zit immers al miljoenen jaren opgesloten in dit gas. Het is daar opgenomen in een heel ander tijdperk, in een tijdperk met een heel andere atmosfeer als vandaag de dag. Deze CO2 zat al miljoenen jaren opgesloten in de aarde en komt nu als ‘extra’ vrij. Hoewel de precieze verschillen in het effect van ‘oud’ en ‘nieuw’ CO2 door de wetenschap lastig zijn te definiëren is men het er wel over eens dat hernieuwbare brandstoffen minder schadelijk zijn dan fossiele brandstoffen.

Houtkachels zijn dus niet zo vervuilend als de cijfers soms doen voorkomen. Daarnaast moeten we er ook rekening mee houden dat de moderne houtkachel niet meer is te vergelijken met de open haard van 50 jaar geleden. Een moderne houthaard maakt optimale verbranding mogelijk, bereikt zo een veel hogere temperatuur en weet deze temperatuur ook veel beter vast te houden. Het rendement van een moderne houtkachel stijgt tot meer dan 80%. Dit wil zeggen dat 80% van alle opgewekte warmte ook daadwerkelijk wordt gebruikt om de kamer te verwarmen. Heel wat beter dan de schamele 30% die we zagen bij de ouderwetse open hout haard!

Houtkachels hoeven niet iets van vroeger te zijn. Vandaag de dag is hout stoken op een verantwoordelijker manier mogelijk dan ooit tevoren! Wanneer u verlangt naar de charme van het houtvuur raden wij u aan om eens contact op te nemen met een haardenspeciaalzaak. Hij vertelt u graag waar u op moet letten en wat de juiste manier van hout stoken is. Wanneer u deze instructies opvolgt en wanneer u kiest voor een moderne houtkachel met een hoog rendement, dan staat niets de aanschaf van een houtkachel nog in de weg. Er is veel meer mogelijk dan u denkt!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *