Inbouwspots zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Vooral de LED inbouwspots worden steeds vaker gebruikt. Dat is dan ook niet meer dan logisch nu we volop in de energietransitie zitten. Bovendien beschikken inbouwspots zelf ook nog eens over talloze voordelen. Ze nemen weinig ruimte in beslag en kunnen voor enorm veel verschillende doeleinden gebruikt worden. Of je ze nu voor de basisverlichting wilt gebruiken of enkel accent- en sfeerverlichting wilt aanbrengen, met inbouwspots is alles mogelijk. Maar waar moet je aan denken als je inbouwspots wilt plaatsen? Je beschikt immers over zoveel verschillende keuzes, dat je eenvoudig overweldigd raakt. Om je alvast een beetje op weg te helpen, hebben we alvast een aantal tips op een rijtje gezet.
Hoeveel inbouwspots heb je nodig?
Dat is één van de belangrijkste vragen die je jezelf kunt stellen zodra je inbouwspots wilt plaatsen. Om het beste resultaat te behalen, wil je natuurlijk wel weten hoeveel spots er ongeveer nodig zullen zijn. Bovendien kun je de positionering na de plaatsing nog moeilijk aanpassen, dus je kunt hier beter op voorhand alvast over na gaan denken.
Bedenk voordat je de inbouwspots plaatst eerst waar je ze voor gaat gebruiken. Zullen ze als basisverlichting dienen? Dan heb je logischerwijs meer spots nodig en zal de positionering ook anders moeten verlopen. Wanneer deze enkel als accent- of sfeerverlichting wordt gebruikt, zijn er veel minder spots nodig. Kijk naar de lichtopbrengst van de spots en in welke hoek ze licht geven, zo weet je precies hoe ver ze uit elkaar moeten liggen en hoeveel je er ongeveer nodig hebt.
Bekijk ook goed waar je effectief licht nodig hebt. Het is vrijwel nooit verstandig om het gehele plafond vol inbouwspots te hangen, zeker niet als je ze slechts lukraak een plekje geeft. Denk bijvoorbeeld aan de keuken. Hierbij geniet je van veel effectiever licht als de inbouwspot recht boven het werkblad hangt en niet zomaar een eindje weg.
Kies voor dimbare inbouwspots
Het is tegenwoordig helemaal hot om voor dimbare inbouwspots te kiezen. Dat is dan ook zeker niet zonder reden, want een dimmer kent enorm veel voordelen. Hiermee bepaal je immers zelf hoeveel licht je op dat moment nodig hebt. Zo kun je de lichtopbrengst geheel naar eigen wens en situatie aanpassen. Waar je tijdens een romantisch diner misschien van sfeerverlichting wilt genieten, kun je het licht zoveel mogelijk dimmen. Terwijl je als je de krant aan het lezen bent, juist van het felste licht wilt genieten. Dimbare inbouwspots maken werkelijk alles mogelijk.
Lichtkleur
Zoals je vast al eens eerder hebt gemerkt is de lichtkleur bij verschillende lampen heel anders. Meestal maken we onderscheid tussen warm en koud licht. Hier moet je ook rekening mee houden tijdens het aanschaffen van inbouwspots. Warme kleuren worden meestal gebruikt in ruimtes waar sfeer hoog in het vaandel staat. Kamers die voornamelijk gebruikt worden om in te werken, hebben juist meer baat bij wit licht. Wanneer je echt van een zeer koele lichtkleur gebruik wilt maken zijn inbouwspots wellicht minder geschikt.