De Laurier Novita is een laurier soort. De laurier wordt veel gebruikt als haagplant. De meeste laurier soorten die in Nederlandse tuinen te vinden zijn, zijn snelle groeiers. Sommige soorten groeien tot wel 50 cm per jaar. Er zijn echter ook laurier soorten die aanzienlijk langzamer groeien en ook stukken kleiner blijven. De laurier is erg populair als haagplant, omdat hij niet alleen winterhard, maar ook wintergroen is.
Laurier Novita
De Laurier Novita is een snel groeiende lauriersoort met donkergroene, glimmende bladeren. De Novita heeft bovendien erg grote bladeren, waardoor al snel een mooie dichtte haag ontstaat. De Laurier Novita is een zeer populaire haagplant en niet enkel omdat hij erg sierlijk is en snel een zichtdichtte haag vormt. De plant is ook zeer goed bestand tegen koude omstandigheden en is weinig gevoelig voor plantenziektes. De Novita is bovendien bestand tegen natte voeten en vergt weinig onderhoud.
Groei en bloei
De Laurier Novita groeit maar liefst tussen de 40 en 50 cm per jaar en is dus zeer geschikt om als privacyhaag te gebruiken. De plant is wintergroen en biedt zodoende het hele jaar door de nodige privacy. Tegen het einde van de lente maakt de Novita kleine, witte bloesems. In de herfst veranderen deze bloesems in donkere, kleine besjes. De laurier trekt in de lente en zomer vlinders en bijen aan en zorgt zodoende voor leven in de tuin. In de herfst trekken de besjes van de plant juist een grote verscheidenheid aan vogels aan.
Snoeien
Voor een mooie dichte haag is het noodzakelijk om de haag twee keer per jaar te snoeien. Dit kan het beste gedaan worden rond maart-april en nogmaals rond augustus-september. Tijdens het snoeien is het belangrijk om de onderkant ongeveer 10 cm breder te maken dan de bovenkant. Dit zorgt er voor dat alle bladeren goed het licht op kunnen vangen. Bij het snoeien van de laurier is het mogelijk om deze tot op het kale hout terug te snoeien. De laurier loopt altijd weer uit. Omdat het blad van de Laurier Novita erg groot is kan de haag het beste met een snoeischaar worden gesnoeid. Zo worden de grote bladeren niet beschadigd en behoud de haag zijn mooie uiterlijk.
Geschiedenis van de laurier
De laurier werd rond het einde van de middeleeuwen voor het eerst naar Nederland gebracht. De laurier was daarmee één van de eerste exotische haagplanten in Nederland. De plant werd overgebracht vanuit Zuid-Europa. De laurier is al sinds de 16de eeuw een zeer populaire haagplant in Nederlandse tuinen.
De Laurier werd zo populair omdat het één van de weinige groenblijvende haagplanten was die kon overleven in ons klimaat. De plant verdraagt onze koude winters, zware regenbuien en zelfs de zeelucht. Tuinen die voorheen kaal waren, kregen met de Laurier toch een groen en weelderig karakter.
Bron: in2klussen.nl