De factor licht speelt een belangrijke rol bij elk interieur en die invloed wordt wel eens onderschat. Sterker nog; een interieur kan dan nog zo mooi zijn, ‘verkeerd’ licht kan dat zo fraai bedachte interieur toch een stuk minder fraai naar voren laten komen. Licht is in staat om elk interieur te maken of juist te breken. Een lichtplan maken verzekert je van licht dat wél bij het interieur past. Een goed lichtplan houdt bovendien rekening met de te gebruiken energie. In veel gevallen zal een lichtplan behalve voor het verfraaien van het interieur ook nog eens voor een reductie van de energierekening zorgen.
Lichtplan laten maken
Het laten maken van een lichtplan betekent ontzorgt worden. De lichtprofessionals weten wat ze doen en gaan gedegen te werk. Bovendien kunnen ze vaak of zelf voor de montage zorgen of door een bedrijf uit hun netwerk. Een lichtplan maken start altijd met het in kaart brengen van de kamers in je woning die meegenomen moeten worden in het plan. De vaste elementen worden ingetekend, net als de grotere meubels in de woning. Vervolgens moet inzichtelijk gemaakt worden welke activiteiten in welke kamer plaatsvinden. Dat kunnen uiteraard verschillende activiteiten zijn. Specialisten die je een lichtplan laat maken, weten dit als geen ander. Juist op deze onderdelen gaan mensen die het zelf proberen nogal eens de mist in. Een lichtplan laten maken is daarom een veel betere optie.
Elementen uitlichten
Laat weten of er in bepaalde ruimtes elementen uitgelicht moeten worden. Dan kun je denken aan foto’s bijvoorbeeld, of die bijzondere plant. Vervolgens zal afgesproken worden welke soorten verlichting er gebruikt gaan worden. Een lichtplan laten maken betekent dat er rekening wordt gehouden met overlappende lichtcirkels. Zo creëer je namelijk gelijkmatig licht in ruimtes.
Spelen met hoogtes
De volgende stap is het bepalen waar accentverlichting mooi of noodzakelijk is en uiteraard wordt ook functionele verlichting meegenomen in het lichtplan. Functionele verlichting is bijvoorbeeld een leeslampje bij de boekenkast. Tenslotte wordt er ruimte gemaakt voor sfeerverlichting, waarbij vaak gespeeld wordt met hoogtes. Dan moet je denken aan bijvoorbeeld een kleinere lamp op de vloer in de hoek waar een bankstel staat en een lamp op hoogte – op een kast bijvoorbeeld- in de andere hoek.
Een goed lichtplan laat ook zien in welke ruimtes schakelaars en stopcontacten aanwezig zijn. Op die manier is ook goed zichtbaar of er ook voldoende schakelaars en stopcontacten aanwezig zijn. Ook dit zijn aspecten waarmee je als je zelf aan de slag gaat vaak geen rekening houdt, met alle gevolgen van dien. Tenslotte kies je de gewenste armaturen en lampen en dienen nog de noodzakelijke werkzaamheden in het kader van het lichtplan uitgevoerd te worden.