Is je voordeur hoognodig aan vervanging toe en wil je weten welke opties er zijn voor het vervangen van de voordeur? In dit blog vertellen we je over de mogelijkheden.
Wanneer moet je een voordeur vervangen?
In de meeste gevallen is het vervangen van de voordeur nodig als hij is kromgetrokken of als de uitstraling niet meer past bij hetgeen je na wilt streven. Ook komt het soms voor dat het hout van de voordeur is gaan rotten waardoor het noodzakelijkerwijs van belang is om de voordeur te vervangen.
Verschillende soorten voordeuren
In hoofdlijnen heb je keuze uit twee verschillende soorten voordeuren:
- Aluminium voordeuren
- Houten voordeuren
Aluminium voordeuren
Aluminium voordeuren worden steeds vaker als vervanging ingezet voor als een houten voordeur aan vervanging toe is. Het grote voordeel van een voordeur van aluminium is namelijk dat de deuren onderhoudsvrij zijn. Daarmee bespaar je op de schilderkosten. Het enige wat je zo nu en dan moet doen, is het deurblad afnemen met een vochtige doek.
De voordelen van een aluminium voordeur gaan verder dan alleen het beperkte onderhoud. Een voordeur van aluminium kan namelijk niet kromtrekken en ‘werkt’ niet. Hiermee bedoelen we dat aluminium niet krimpt en uitzet. Een houten voordeur doet dat wel. Daardoor ontstaan er kieren waardoor tocht en kou door naar binnen kan komen.
Een aluminium voordeur is in aanschaf een stuk duurder dan een houten voordeur, maar zoals gezegd krijg je er een aantal belangrijke voordelen voor terug. Als vanafprijs kun je rekening houden met ongeveer € 2.300,-.
Houten voordeuren
Houten voordeuren worden van oudsher standaard toegepast bij nieuwbouwwoningen. De meeste voordeuren in Nederland zijn dan ook van hout gemaakt. Een houten voordeur is relatief goedkoop in aanschaf en kan tientallen jaren meegaan, mits je hem goed onderhoud.
Zoals gezegd is het nadeel van een houten voordeur dat hij door de weersomstandigheden kan krimpen en uitzetten waardoor er tocht en kou je woning kan binnenkomen.
Gezien de hoge energieprijzen is dat niet wenselijk. Je kunt dit probleem tegengaan door bijvoorbeeld tochtstrips te plaatsen in de deurkozijn. Maar je krijgt daarmee niet hetzelfde effect als bij een aluminium voordeur, waarbij tocht en kou zeer effectief worden buitengesloten.
Hoe gaat het vervangen van de voordeur in zijn werk?
In principe is het vervangen van de voordeur een klus die in een dag kan worden uitgevoerd. Om te beginnen wordt de oude voordeur, inclusief het deurkozijn, verwijderd. Daarna is het zaak om het nieuwe kozijn te plaatsen en de kieren tussen de muren en het kozijn waterdicht en luchtdicht te maken. Als derde stap wordt de nieuwe voordeur geplaatst en netjes afgesteld zodat de deur goed in het slot valt.