Een opstalverzekering is een van de verzekeringen die je kunt gebruiken om jouw woning tegen schade te dekken. Een opstalverzekering wordt ook wel een woonhuisverzekering genoemd. Wanneer je echter nog nooit een eigen huis hebt gehad, komt de term opstalverzekering je waarschijnlijk niet zo bekend voor. Wat houdt dit immers precies in? Is deze verzekering verplicht en waar wordt deze dan precies voor gebruikt? Dat en nog veel meer lees je hier in dit artikel!
Waarom een opstalverzekering afsluiten?
Maar waarom zou je er voor kiezen om een opstalverzekering af te sluiten? Een eigen huis is immers al een enorme grote kostenpost en een extra verzekering is dan vaak niet geheel gewenst. Toch adviseren wij wel om de mogelijkheden voor een opstalverzekering te bekijken. Deze verzekering is immers voor meerdere doeleinden geschikt.
Zo wordt de verzekering allereerst gebruikt om alle schade in en buitenshuis te dekken. Hierbij gaat het enkel om schade die niet door eigen toedoen is aangericht. Denk bijvoorbeeld aan brand, storm of diefstal/vernieling. Ook als iemand met zijn auto per ongeluk tegen jouw gevel aanrijdt, ben je dankzij een opstalverzekering gewoon verzekerd tegen de mogelijke kosten.
Verschil tussen basis- en een allrisk verzekering
Zodra je besluit een opstalverzekering af te sluiten, kun je kiezen tussen een basis- en een allrisk verzekering. Hierbij verschilt de dekkingsgraad per verzekeraar. Bij een basisverzekering zijn alle kosten gedekt die niet door eigen toedoen zijn veroorzaakt. Meestal gaat het hierbij om schade door natuurgeweld zoals storm, brand of wateroverlast.
Wanneer je voor een allriskdekking hebt gekozen, ben je echter voor nog veel meer andere dingen verzekerd. Zo ben je ook verzekerd als er andere schade ontstaat door onverwachte gebeurtenissen. Bijvoorbeeld als je iets hards op je nieuwe vloer laat vallen en deze hierdoor beschadigd is geraakt of als je kind plotseling het glaswerk breekt met zijn nieuwe voetbal.
Aanvullende glasdekking
Alhoewel het bij de meeste opstalverzekeringen er standaard bij wordt gegeven, is het niet vanzelfsprekend dat ook het glaswerk in huis gedekt wordt bij een opstalverzekering. Daarom kun je er ook voor kiezen om een aanvullende glasdekking af te sluiten. Zoals iedereen weet is het vervangen van een ruit geen goedkope investering. Daarom kan het heel fijn zijn om over een aanvullende opstalverzekering ruitschade te beschikken, zodat het glaswerk bij een ongeval altijd kosteloos vervangen kan worden.
Let op: krassen op ruiten en vocht in dubbel glas is meestal niet meeverzekerd.
Opstalverzekering bij een huurwoning
Een basis opstalverzekering wordt over het algemeen verplicht in ons land. Maar hoe zit dat als je een woning huurt? Moet je dan alsnog zelf een opstalverzekering afsluiten of is de huurbaas hier verantwoordelijk voor?
Bij een huurwoning is het meestal de verantwoordelijkheid van de huurbaas om een opstalverzekering af te sluiten, mits dit in het huurcontract anders is aangegeven. Bedenk wel dat een inboedelverzekering geen enkele schade aan jouw interieur zal dekken. Daarom is het als huurder wel verstandig om nog een extra inboedelverzekering af te sluiten. Zo weet je zeker dat bij schade en/of diefstal de kosten voor jouw inboedel gedekt zijn.